Overgewicht

Het voorkomen van overgewicht is afgelopen jaren fors toegenomen, de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Hieraan liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Denk hierbij aan een calorie rijke omgeving en minder bewegen/ veel zittend werken.

Maar er zijn ook genetische/erfelijke factoren die een rol kunnen spelen, ziektes of medicijnen die invloed hebben op de eetlust en het moeilijker maken om af te vallen. Chronische stress en kort of slecht slapen kunnen invloed hebben op het gewicht. Hierdoor zal het voor een persoon met overgewicht moeilijk worden om af te vallen, vooral als er meerdere factoren een rol spelen. Bovendien is er geen gouden standaard behandeling wat voor iedereen werkt. Vele diëten zijn afgelopen jaren voorbij gegaan, iedereen heeft wel van de maaltijdvervangers en shakes gehoord, waarbij je in kort tijd veel kilo’s afvalt. Maar werken deze diëten ook echt? Wat gebeurt er als je je oude eetpatroon weer oppakt? Precies, je komt weer aan met kans op het jojo effect, wat uiteindelijk tot een hoger gewicht zal leiden. Voor een duurzaam en gezonder gewichtsafname is gedragsverandering en geduld nodig. Zoals meerdere experts al hebben gezegd, de mens is een gewoontedier. En deze (slechte) gewoontes moeten worden aangepakt door gedragsverandering. Hierbij helpt het om inzicht te krijgen in je gedrag, voor veel mensen is hierbij begeleiding nodig.

Gevolgen van overgewicht zijn divers.

  1. Verhoogde kans op hart en vaatziekten.
  2.  Stoornis in de vruchtbaarheid en de hormonen
  3. Longaandoeningen
  4. Maagdarm stelsel, zoals reflux klachten, galstenen en leververvetting.
  5. Gewrichten en beweging
  6. Verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker, zoals darmkanker, baarmoederkanker en borstkanker.
  7. Psychische klachten.

Behandeling:

‘Voorkomen is beter dan genezen’. Maar wat als iemand al overgewicht heeft?

Op dit moment zijn de volgende behandelmogelijkheden beschikbaar:

  • GLI: gecombineerde leefstijlinterventie, vergoed uit de basiszorgverzekering, groepsbehandeling gedurende 2 jaar.
  • Farmacologie: medicijnen die de eetlust remmen. Vergoed door de zorgverzekeraar alleen bij niet goed gereguleerde Diabetes type 2.
  • Metabole chirurgie: maagverkleining. (BMI boven 40, of BMI groter dan 35 met tenminste 2 aantoonbare bijkomende chronische aandoeningen)

Voor al deze behandelingen is leefstijl aanpassing belangrijk. Operatie en medicijnen moeten worden gezien als hulpmiddel om u een start te maken met gewichtsafname.

SB. Internist-Leefstijlarts kan onderzoeken of en welke belemmerende een rol spelen bij het niet kunnen afvallen door onderzoek in te zetten en de juiste interventie te starten, meestal is dit een combinatie van verschillende interventies voor het beste resultaat.

Terug naar overzicht

Geplaatst op 21 maart 2022